neděle 10. srpna 2008

Další lybiškííííí


Už se nám rybí šuplík v mrazáku přeplnil, takže pokračuji v rybích receptech:

Rybí polévka s vločkami:

ingredience: 2 kapří hlavy očištěné od skřelí a raději bez očí,(nemám ráda, když se na mě někdo vyčítavě kouká z hrnce), ploutve a ocásky z těchže ryb, v ideálním případě ještě jedny jikry a jedno mlíčí. 1 cibule, 4 větší mrkve, petrželová nať (stačí stvoly), 1 petržel, kousíček celeru, 2 stroužky česneku, nové koření a celý pepř (po deseti kuličkách cca), bobkový list - 3-4 lístky, vegeta a sůl, krupice nebo ovesné vločky.

Začínáme vývarem. Hlavy a ploutve dáme hrnce s vodou, přidáme rozpůlenou cibuli, jednu mrkev, nať a další koření vč. vegety a soli. Přiklopené vaříme, rybě stačí tak půlhodinky, ale čím pomalejší a delší vaření, tím silnější vývar. Pak vývar scedíme, z hlav a ploutví obereme maso (a že je ho tam docela hodně, i když se nezdá) - vše ostatní vyhazuji.

Mezitím pokrájíme mlíčí a jikry na drobnější kousky a nastrouháme zbylé mrkve a petržel, celer nahrubo (nebo lze krájet na kostičky, ale pak se zdržuje vaření polévky). Na pánvi na másle s olejem osmažíme pokrájené jikry a mlíčí, čerstvé jikry se rozpadají na jednotlivé kuličky a krásně posléze polévku zahustí, při prudším smažení i jikry zůstanou slepené do kousků - takže jak je libost. Pak necháme v téže pánvi i lehce orestovat mrkev, petržel a celer. Celou směs poté nasypeme do scezeného vývaru, přidáme i obrané maso z hlav a po opětovném uvedení do varu můžeme zahušťovat. A abychom neměli vánoce desetkrát do roka, tak v průběhu roku nedělám jíšku, ale používám buď ovesné vločky nebo dětskou krupičku (syn odmítá vločky) - je to příjemně šmakózní.



Nakládaní cejni

ingredience: cca 10 malých cejnů, sůl, ocet - po naložení se uvidí, jestli lák nebo marináda či zelenina.
doba přípravy. dva týdny.

Vykuchané, očištěné cejny bez hlavy a ploutví rozpůlime podél páteře. Po umytí je důkladně potřeme solí - ideálně ve vrstvě. Seskládáme je do mísy na sebe, přiklopíme a necháme prosolené cca den až tři v chladu. Poté je od staré soli omyjeme a nakládáme zase do mísy do nálevu: 1 díl octa + 1 díl převařené vody - v takovém množství, aby všechny rybičky plavaly.

Fota a další postup doplním, jak budu vyrábět

Žádné komentáře: