úterý 20. května 2008

Lybiškííí - tentokrát Jak na kapra


Úlovky nám začínají plnit mrazák. Měsíc krmení rodiny rybím masem zahnal absťák do zapomnění a nastal čas vyhrabat všechny ostatní rybí recepty, protože klasika se už přejedla.

Fritovaný kapr
Tak nejprve tu klasiku nejrychlejší z čerstvého kapříka. Manžel mi dodává kapry kuchané a odšupinatěné - ovšem s kůží, hlavy bez žaberních skřelí a očí zvlášť, ploutve vč. ocasní taky, z vnitřností vybírá jen jikry nebo mlíčí, ostatní bohužel vyhazuje, prý by žluč i střeva určitě protrhal a vůbec takovou piplačku po něm prostě chtít nemůžu. Mám být ráda, že ho ještě důkladně umyje, protře solí a dá odpočinout na chviličku do ledničky.
Já pak celého kapra omyju od soli se šlemem, naporcuju na podkovičky cca 3-4cm tlusté a dva filety z ocasní části, znovu ho zlehka posolím a obaluji v hladké mouce smíchané se sladkou mletou paprikou a nacpu do friťáku na cca pět až sedm minut várku.
Dlabeme jen s chlebem.





Naprosto stejně by to šlo dělat i v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka), ale je to moc patlání a v rodině trpíme nedostatkem strouhankotvorného pečiva - takže děláme pouze tehdy, když chlapi moc brečej (nechápu, ale oni trojobal milujou). Pod trojobal se dá kapr i marinovat - buď ho potíráme chutney, nebo smíchám třeba šalvěj a tři utřené stroužky česneku s lžičkou cukru, lžící citr. šťávy a skleničkou oleje - záleží na tom, na co je zrovna chuť, ovšem rychle osmažený jen osolený kapr hodinu po vytažení z řeky stále vede v žebříčku oblíbenosti.

Kapr na šalvěji
Další variantou, jak konzumovat kapra, je ho upéci na bylinkách, já ráda šalvěj, proto je recept o šalvěji, ale ke kapru jde i tymián i rozmarýn i bazalka, jak je libost. Ovšem nádech petržele je tam fajn vždycky. Chystám se i na varianty s jablky, cibulí, mirabelkami či švestkami a samozřejmě na česnekovou variantu taky někdy dojde

Nemám kvalitnější fotky a jsem líná to psát znovu, takže můj recept se dá najít TADY



No a pak lze též experimentovat na téma karbanátky, kuličky, čufty.

Kapří kuličky se smetanovou omáčkou

Očištěného odleželého kapra jsem vložila do hrnce s trochu osolenou vroucí vodou na 7 minut povařit, pak jsem vypla sporák a nechala v hrnci 10 minut odležet Tím se i tříkilák krásně akurátně uvaří tak, aby šlo maso od kostí. Mezitím jsem uvařila 4 brambory a dala namočit dva pokrájené rohlíky do mléka s rozkvedlanými dvěmi vejci a trochou vegety.

A pak piplačka obíračka, ovšem takto ovařený kapr jde vykostit vcelku snadno, člověk už ví, kde čekat zrádnou kosť, nejsou to rozvařené drtiny a kosti většinou samy čouhají a volají po vytažení. Kdybych čas netrefila a kapr povolil moc, tak na to "peču" a vytáhnu strojek, pro sichra po vybrání největších kostí od páteře maso prostě přemelu a bude to taky mňam.

Namočené rohlíky rozčvachtám do hmoty, uvařené trochu zchladlé brambory přistrouhám, když už je venku struhadlo, tak přidám i půlku muškátového oříšku, cca lžíci posekané (nebo nasušené a drcené) petržele, maso z kapra, dvě hrsti strouhanky, ovšem na dohuštění a i obalení používám raději hrubou mouku - vzniklé "karbanátkové" těsto kuličkuju do poolejovaného pekáče.



A šup s tím do trouby na 240 tak na půl hodinky, aby na povrchu zkřupovatěly. Nadšenci můžou kuličky i obracet a polévat tukem v průběhu pečení.

Mezitím nachystám sos: 1 kelímek kysané smetany, 1 kelímek smetany na vaření, 1 hrnek mléka, 2 lžíce cukru, 2 lžíce sojové omáčky, příp. i špetka soli, kdyby cukr cukřil moc.



Když jsou kuličky hezky vypečené, přeliju je tímto sosem, a nechám v troubě ještě cca 10 minutek hezky probublat a nasáknout i do kuliček.
S rýží je to velmi netradičně chutnající jídlo, takové sladkoslanorybopastózní. Experiment byl chválen, osobně dám příště přednost br.kaši jako příloze a možná se vykašlu na pečení a kuličky hodím na pánev, přeliji je při smažení sosem tam.



Tak už je to opět epopej, tož rybí polévky a další speciality při dalších úlovcích

2 komentáře:

milu řekl(a)...

Dobrou chuť, ryby mám opravdu ráda

M-Kocurek řekl(a)...

A já je zas moc nemusím. Taťka je rybář, tak jsme je museli jíst dost často :o) Ale ty kuličky mě chytly, asi je prubnu. Díky za recept! :o)))