sobota 1. srpna 2009

KOI kapr


Když Češi objevili kouzlo zahradních jezírek a bazénků, objevili i nádheru japonských koi kaprů - vlastně větších příbuzných "zlatých rybiček". A když se za posledních deset let převalilo přes Čechy i Moravu několik povodní, vznikla kuriozita, koi karasokapři v běžné přírodě. Kapři se s karasy docela snadno kříží a když se k tomu přidá barevná mutace, dají se vylovit opravdu zázračné kousky.
A to se nám během posledních 14ti dnů několikrát podařilo.

Včera jsme vylovili dva, tohoto na fotkách a jednoho menšího více stříbroskrvnitého, šel do dvousetlitrového akvária u souseda. Našeho dvaceticentimentrového jsme šoupli ke kančíkům. Avšak ouha, ráno akvárko zakalené a bezvousý červený kapřík u hladiny lapal po dechu, takže jsme znovu naplnili kyblík a s Johančím souhlasem ho vrátili zpátky do rybníka.

Dnes jsme vylovili dalšího menšího, dali strejdovi - prý pro něj pořídí velké akvárko.







Poznámka post: náš kapřík se díky lapání vzduchu zachránil, sousedův kapřík byl do týdne zabit a ožrán oceloty, kteří s ním akvárko sdíleli, strýcova kapřice chcípla sama během dvou dnů, neměla se kde vytřít - poučení: jsou krásní, ale když se jim líbí v českém rybníce, nemá cenu je trápit v sebevětším a sebelepším akvárku. Zkrátka už to nikdy neuděláme! A neproste, je to marné!

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Tohle je ale zlatý karas ne žádný koi kapr koi má 4 vousky karas ne a taky má koi trošičku jinou stavbu těla já karasy a koi chovám takže tomu rozumím -- tohle je zlatý karas --