neděle 8. června 2008

Plackovité večeře

Chci-li, aby mě rodina milovala, obdivovala a vzývala, vím, jak na to. Vyhlásím k večeři některou z oblíbených plackovitých variant.

Lívance



Nejsem zastánce polotovarů, ale přiznám, že směs na lívance s ovesnými vločkami od Vitany u nás vždy sklidila velký úspěch. Ovšem doba se mění, tuto směs nikde v okolí nějak nevidno a tak jsem musela zkoušet jiné recepty, objevila jsem tyto lívance s jablky (jablek máme spousty zavařených postrouhaných pro účely štrůdlů, perníků apod. - a teď i na lívance).

ingredience: 500 g jablek nastrouhaných na plátky, 2 vejce, 250 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva. A něco navrch, nejlépe cukr se skořicí

Rozmíchám žloutky s cukrem a mlékem, přidám mouku s práškem, sníh z bílků a nakonec jablka. Vše promíchám, vznikne řidší těsto. Peču na pánvi nebo lívanečníku po obou stranách dozlatova až hněda. Pokud se první várka trochu rozsýpá, do dalších přidám trošku mouky.
Hotové sypeme cukrem se skořicí.


Palačinky





Langoše



ingredience: 500g hladké nebo polohrubé mouky (z hladké jsou jemnější, z polohrubé víc bublinkují při smažení a sají česnek či cukr), menší kelímek zakysané smetany
1/4 l mléka, 1 droždí (42g), cca 1/2 čajové lžičky jedlé sody (čím víc, tím hezčí bubliny při smažení), 1 lžička cukru, sůl

Do deci teplého mléka zamíchám lžičku cukru, lžičku mouky a špetku soli, nadrobím droždí a nechám vzejít kvásek.
Do mísy dám mouku, vmíchám jedlou sodu, přidám kvásek, zakysanou smetanu a zbylé vlažné mléko a nejlépe rukou vypracuji hladké pevnější těsto. Nechávám kynout cca hodinu buď v míse nebo už nadělené do 12-14ti koulí na vále, přikryté utěrkou.

Po vykynutí rozehřeji pánev s přiměřeně olejem, nachystám si misku se studenou vodou, ve které si neustále namáčím ruce, odtrhávám přibližně stejné koule těsta nebo beru vykynuté z válu a roztahuji do placek přes obě dlaně (cca 12-15 cm průměr, tloušťka "jak se podaří"). Smažím velmi krátce z obou stran na středním plameni. V tomto momentě zapojuji celou rodinu, protože je to frmol, jeden roztahuje placky, jeden smaží a dva ochucují za tepla přesně na přání, zkrátka jde vskutku o rodinnou večeři.

Hotové langoše:
• potíráme "česnekovým čajem" (nadrcený česnek přeliji vařící vodou, dost osolím, promíchám a nechám trochu zchladnout)
• cákáme kečupem + případně sypeme sýrem, nebo exclusive varianta - česnek i kečup i sýr i osmažené tenké proužky šunky či angl. slaniny.
• sypeme moučkovým cukrem, a to bohatě! Druhá sladká varianta je med rozehřátý s citr. šťávou či javorový sirup.

Žádné komentáře: